پنج شنبه, 06 ارديبهشت 1403
شناسه خبر:898

فرهنگ سازی زیارتی ها در عمل اجتماعی و احترام به خرد جمعی

  • انداز قلم
آداب و رسوم

کهن دیار زیارت از دیرباز با سبقه تاریخی بزرگ و مردمانی فهیم حضوری موثر وپررنگ در مسائل اجتماعی جامعه داشته است.بعداز پیدایش بیماری هولناک و خانمان برانداز کرونا متولیان امر در بهداشت و سلامت کشور اعلام نمودند که مردم از تجمع در مکان های عمومی و خاص پرهیز نمایند.

شاوِرْ قَبلَ أَنْ تَعزِمَ وَ فَكِّرْ قَبلَ أَن تُقْدِمَ

قبل از اینکه تصمیم بگیری مشورت کن و پیش از اینکه به کاری اقدام کنی اندیشه نما

امیرالمومنین علی (ع)

 

کهن دیار زیارت از دیرباز با سبقه تاریخی بزرگ و مردمانی فهیم حضوری موثر و پررنگ در مسائل اجتماعی جامعه داشته و با اتخاذ تصمیماتی درست و سنجیده به بهتر زندگی کردن مردمانش اندیشیده و خواهد اندیشید و در این وادی و رهگذر از گذشته تا حال ضابطین زیادی از جمله شیخ منصور(سیدعلاالدین ) حدود۹۰۰ سال قبل، عبدالعلی خان گپ اواخر قرن دهم و اوایل قرن یازدهم قمری عهد نادر شاه افشار حدود سیصد و اندی سال قبل، محمدرضا بیگ زیارتی ۱۹۵سال پیش از پیشتازان جنگ با اشغالگران انگلیسی در جنگ هرات عهد ناصرالدین شاه قاجار و آقاخان خواهرزاده ی غضنفرالسلطنه تا ۱۳۰۵شمسی و ... را به خود دیده که همگی امورات جامعه را براساس خردجمعی پیش برده اند و در این رهگذر اگر ضابطی و یا مسئولی خلاف نظر مردم اندیشیده، مردم عکس العمل نشان داده اند و راه و مسیر درست را خودشان گوشزد و هموار نموده اند.

بعد از پیدایش بیماری هولناک و خانمان برانداز کرونا که متاسفانه خیلی از هم وطنانمان را بکام مرگ فرستاد، متولیان امر در بهداشت و سلامت کشور اعلام نمودند که مردم از تجمع در مکان های عمومی و خاص پرهیز نمایند. از جمله برگزاری مراسم ترحیم و ختم در مساجد و مکان های مسقف که زیارتی ها در این مورد هم برای حفظ سلامتی هم نوعان خود پیشتاز و اول بودند و برای مرگ عزیزانشان فقط به مراسم تشییع در آرامستان بسنده نمودند. 

ولی با فروکش کردن تب و تاب بیماری کرونا، متاسفانه عده ای از افراد خانواده های متوفی را نسبت به برگزاری مراسم ترحیم و ختم در مساجد توصیه میکردند که با واکنش مردم فهیم و با فرهنگ زیارت حتی هیات امناء مساجد و مداحان و قاریان قرآن مواجه شدند و این اقدام آنها در این شرایط بد اقتصادی که برگزاری چنین مراسماتی بار مالی زیادی بر روی دوش خانواده های فقیر و محروم روستا تحمیل میکرد با هوشیاری مردم روستا ملغی گردید.

در همین راستا در روز پنجشنبه مورخ ۱۴۰۱/۰۳/۱۲ و در مراسم تشییع یکی از هم ولایتی ها آقای حاج عبدالحسین گرگین یکی از اعضا هیات امناء مساجد روستا و کسی که نماز میت متوفیان روستا را اقامه میکنند بعنوان نماینده و صدای مردم و در حضور مردم اعلام  نمودند که زیارتی های با فرهنگ به عقب برنمیگردند و این فرهنگ عدم برگزاری مراسم ترحیم و ختم در مساجد را در این شرایط بد اقتصادی رعایت نموده و فقط به برگزاری مراسم تشییع در آرامستان برای عزیزانشان اکتفا می نمایند. ایشان یادآور شدند که برای هیچ یک از پیامبران و امامان ما مراسم هفتم یا چهلم و یا سالگرد نبوده  و برگزار نمیشود فقط برای امام حسین (ع) که آنهم جنبه سیاسی عبادی داشته و برای رسوایی خاندان ابوصفیان و ظلم و جور معاویه و یزید بر خاندان آل الله بوده و عدم برگزاری مراسم هفتم،چهلم و سالگرد را برای متوفیان در آرامگاه و هر جای دیگری توصیه و گوشزد نمودند و حتی توصیه نمودند که برای رفاه حال خانواده داغ دیده بجز افراد درجه یک، باقی مردم عادی از رفتن به خانواده مرحوم پرهیز نمایند و به استناد روایات از معصومین حتی پخت غذا در منزل داغ دیده و مرحوم کراهت شرعی دارد و با این اقدام و فرهنگ سازی باری از دوش هم ولایتی ها برداریم. 

امید است با رعایت این فرهنگ خوب و حسنه آن را به قانون تبدیل کنیم که مطمئنا خیر و صلاح جامعه و روستا در گرو همین فرهنگ سازی ها و قوانین عامه پسند است.

ارسال نظر به عنوان مهمان

نظر شما پس از تایید توسط مدیر سایت به نمایش گذاشته خواهد شد
  • هیچ نظری یافت نشد
تبلیغات شما 1
تبلیغات شما 2

نظر سنجی

به نظر شما برای پیشرفت و اعتلای زیارت نیاز به اقدام در کدام موارد بیشتر احساس می شود؟
به نظر شما برای پیشرفت و اعتلای زیارت نیاز به اقدام در کدام موارد بیشتر احساس می شود؟
شما باید حد اقل یک گزینه را برای رأی انتخاب کنید!